Back

Εκμάθηση τουρκικής γλώσσας

Λίγα λόγια για την Τουρκική γλώσσα

Η Τουρκική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των οραλο-αλταϊκών γλωσσών και περισσότερο από κάθε άλλη συγγενεύει με την Μογγολική.

Είναι συγκολλητική γλώσσα, δηλαδή η παραγωγή και η κλίση των
λέξεων γίνεται με τη συγκόλληση επιθημάτων. Η συγκόλληση
επιθημάτων αλλά και όλη η δομή της γλώσσας βασίζεται στο φαινόμενο της φωνηεντικής αρμονίας. Δεν υπάρχουν γραμματικά γένη αλλά ούτε και άρθρα. Το ρήμα βρίσκεται στο τέλος της πρότασης.

Θέλεις να συμμετάσχεις στα τμήματα τουρκικών;

Γιατί να μάθω Τουρκικά

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με την επανεξέταση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ευνοούν μια σταθερή άνοδο αλλά και συνεργασία σε εμπορικό επίπεδο.

Ο γνώστης της τουρκικής γλώσσας θεωρείται  περιζήτητος από ελληνικές εταιρείες συνεργαζόμενες με αντίστοιχες τουρκικές. Η ανακάλυψη της γοητευτικής αυτής γλώσσας είναι πλέον για πολλούς ένα μαγευτικό και συναρπαστικό ταξίδι. Οι Έλληνες, δίχως να το γνωρίζουμε, χρησιμοποιούμε στην γλώσσα μας περίπου 2500 τουρκικές λέξεις. Συνεπώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος με Μαθήματα τουρκικών.

Το διαδικτυακό φροντιστήριο i-Εκπαίδευση προσφέρει μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας για μαθητές και για ενήλικες βασιζόμενο στην μέθοδο της σύγχρονης on-line εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο ή group;

Η πλατφόρμα του i-Εκπαίδευση μπορεί να υποστηρίξει μαθήματα ιδιαίτερα (one to one) αλλά και γκρουπ μαθητών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα τουρκικών.

-Ιδιαίτερο μάθημα προτείνεται σε όσους θέλουν:

  • να καλύψουν μεγάλα κομμάτια της ύλης σε σύντομο χρόνο
  • να ακολουθήσουν ένα στοχευμένο πρόγραμμα που ταιριάζει ακριβώς στις απαιτήσεις τους
  • να έχουν τους δικούς τους ρυθμούς μαθημάτων επειδή δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους

Η διαδικασία της εκπαίδευσης για να είναι μια ευχάριστη διαδικασία  πρέπει να έχει αλληλεπίδραση και με άλλους. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε το δικό σας γκρουπάκι και να παρακολουθήσετε μαθήματα με ένα φίλο ή μια φίλη σας. Ο καθένας μπορεί να συνδεθεί από τον χώρο του και να επωφεληθείτε από τις οικονομικές τιμές των γκρουπ.

Επίπεδα και κόστος

Όπως σε όλες τις ξένες γλώσσες έτσι και στην Τουρκική γλώσσα υπάρχουν επίπεδα Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2.

Στα εγχειρίδια που χρησιμοποιούμε βρίσκουμε κάθε θεωρία γραμματικής και πολλά κείμενα με αρκετές ασκήσεις για πρακτική και κατανόηση. Σε κάθε θεωρία και κείμενο πάντα βρίσκουμε μπροστά μας και ασκήσεις τύπου διαγωνίσματος για γενική επανάληψη. Στο τέλος κάθε βιβλίου, επίσης, συναντούμε αρκετές σελίδες με ασκήσεις που περιέχουν θεωρίες γραμματικής ολόκληρης της χρονιάς.

Στο επίπεδο Α1 αρχίζουμε με μια μικρή εισαγωγή στην αλφάβητο, στα γενικά χαρακτηριστικά της Τουρκικής γλώσσας, στην αρμονία συμφώνων και φωνηέντων και σε γενικούς κανόνες συντακτικού και προφοράς. Το επίπεδο Α1 περιέχει:

– κείμενα με καθημερινές λέξεις ή φράσεις, ευχές, παρουσίαση του εαυτού μας ή ενός ατόμου ή της οικογένειάς μας, τι κάνουμε καθημερινά ή τι κάναμε παλιά, ένα ταξίδι στην Τουρκία, πως μιλάμε σε ένα μαγαζί, σούπερ μάρκετ, εστιατόριο, καφετέρια και τέλος πως γράφουμε ένα απλό γράμμα.

Η γραμματική περιέχει πληθυντικό αριθμό, πτώσεις, αντωνυμίες, ρήμα έχω, ρήμα είμαι ενεστώτα αόριστο, και χρόνους ενεστώτα αόριστο άλλων ρημάτων και προστακτική.

Στο λεξιλόγιο εκτός από απλές καθημερινές λέξεις εξετάζουμε και επίθετα με τα αντίθετά τους, επαγγέλματα, αριθμούς και την ώρα.

Με το συνδυασμό γραμματικής και διαλόγων, κειμένων, σε αυτό το επίπεδο ο στόχος είναι ο μαθητής, στο τέλος, να μπορεί να μιλάει απλά και καθημερινά θέματα, να μπορεί να ψωνίζει μόνος του, να ρωτάει το δρόμο μόνος του και να συζητάει με άλλους.

Η διάρκεια του επιπέδου Α1 είναι 4-5 μήνες. Οι ενδεδειγμένες ώρες είναι τρεις ώρες τη βδομάδα. Η διάρκεια και οι συχνότητα των μαθημάτων προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.

Το κόστος των μαθημάτων για το επίπεδο Α1 είναι 20 ευρώ/ώρα για ιδιαίτερο μάθημα.

Επίπεδο Α2

Το επίπεδο Α2 είναι ένα επίπεδο επανάληψης του επιπέδου Α1 με περισσότερα κείμενα και περισσότερες ασκήσεις με προηγούμενες θεωρίες. Σε αυτό το επίπεδο αναλύουμε γενικότερα τις θεωρίες γραμματικής που έχουμε δεί σύντομα στο επίπεδο Α1 δίνοντας περισσότερη προσοχή σε αντωνυμίες και προθέσεις.

Στην θεωρία της γραμματικής, το επίπεδο αυτό περιέχει χρόνους μέλλοντα, ξανά προστακτική, ευκτική, παρατατικό, συνδυασμό ρήματος είμαι με κτητικές καταλήξεις, ενεστώτα διάρκειας ή άμεσο μέλλοντα, ρήμα μπορώ, ευκτική – υποθετική.

Σε επίπεδο λεξιλογίου εξετάζουμε μέρη του σώματός μας, μέρες, μήνες, επαγγέλματα, φρούτα, λαχανικά, τροφές, ζώα, συγκριτικό βαθμό, παραγωγή επιθέτων, ευχές, παραγωγή ουσιαστικών, προθέσεις και προσδιορισμούς.

Τα κείμενα και οι διάλογοι που μαθαίνει κάποιος στο επίπεδο Α2 περιέχουν:

– συνάντηση με έναν φίλο, τι θα κάνουμε το καλοκαίρι, πως γράφουμε ένα γράμμα – μια σημείωση, ετοιμασία για ένα πάρτυ, τι θα κάνουμε όταν τελειώσουμε το σχολείο, μελλοντικοί στόχοι, παρουσίαση εαυτού μας ή ενός ατόμου ή της οικογένειάς μας, μετακόμιση, ψώνια, διήγηση – αφήγηση συμβάν – γεγονός, στο σινεμά, βόλτα με φίλους, συνταγές, ενοικίαση αυτοκινήτου, αστυνομικό τμήμα, ενοικίαση ακινήτου, τι κάνουμε συνέχεια ή τι κάναμε ή τι θα κάνουμε, συνάντηση για εργασία – δουλειά κ.ά.

Με συνδυασμό γραμματικής, λεξιλογίου, διαλόγων και κειμένων, ο στόχος σε αυτό το επίπεδο είναι οι καθημερινές ομιλίες και συζητήσεις του μαθητή να έχουν περισσότερη ροή και να πετυχαίνει τη δημιουργία μεγαλύτερων, σύνθετων και δύσκολων ερωτήσεων όπως και απαντήσεων.

Η διάρκεια του επιπέδου Α2 είναι 4-5 μήνες. Οι ενδεδειγμένες ώρες είναι τρεις ώρες τη βδομάδα. Η διάρκεια και οι συχνότητα των μαθημάτων προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.

Το κόστος των μαθημάτων για το επίπεδο Α2 είναι 20 ευρώ/ώρα για ιδιαίτερο μάθημα.

Το επίπεδο Β1 αρχίζει με μια σειρά ασκήσεων γενικής επανάληψης θεωριών προηγούμενης ύλης.
Σε αυτό το επίπεδο έχουμε περισσότερες περίπλοκες θεωρίες με προθέσεις, προσδιορισμούς και επίθετα. Ακόμη έχουμε απρόσωπα ρήματα και συνδυασμός αυτών με χρόνους και άλλα ρήματα. Επιθήματα συγκολλημένα που φτιάχνουν δευτερεύουσες προσωπικές ή χρονικές προτάσεις ή ακόμα και μετοχές.

Στο επίπεδο Β1 εξετάζουμε υποθετική έγκλιση όλων των χρόνων, ρήμα μπορώ, απροσδιόριστο αόριστο, πρέπει και παθητική φωνή. Δίνουμε περισσότερη προσοχή σε ρήματα, ρηματικούς τύπους και συνδυασμό ρηματικών τύπων και προσδιορισμών.

Τα κείμενα και οι διάλογοι έχουν μεγαλύτερη έκταση και θέματα πιο περίπλοκα. Σε κάποια κείμενα πρέπει να συνεχίσουμε εμείς τη διήγηση ή το συμβάν. Τα θέματα των κειμένων είναι:

– η φιλοξενία, οι ιπτάμενοι δίσκοι, η αλλεργία, η εκδρομή, μια ομιλία στο τηλέφωνο, η οικογένεια, σε ξενοδοχείο, η φώκια της μεσογείου, η γειτονιά μας, το ημερολόγιο ενός μαθητή κ.ά.

Στις απλές ασκήσεις προστίθενται και ασκήσεις σωστό – λάθος και ασκήσεις συνδύασε ή ένωσε.

Ο στόχος στο τέλος αυτού του επιπέδου είναι ο μαθητής στις καθημερινές ομιλίες και συζητήσεις να έχει πλήρη ροή σε θέματα πιο δύσκολα και περίπλοκα. Ένας ακόμη στόχος είναι να μπορεί να διαβάζει σύνθετα κείμενα (π.χ. εφημερίδας) με την βοήθεια λεξικού. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό γραμματικής και κειμένων.

Η διάρκεια του επιπέδου Β1 είναι 4-5 μήνες. Οι ενδεδειγμένες ώρες είναι τέσσερις ώρες τη βδομάδα. Η διάρκεια και οι συχνότητα των μαθημάτων προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.
Το κόστος των μαθημάτων για το επίπεδο Β1 είναι 25 ευρώ/ώρα για ιδιαίτερο μάθημα.

Επίπεδο Β2

Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο επίπεδο Β2 και να δώσουν εξετάσεις για την κρατική πιστοποίηση γλωσσομάθειας. Μετά το πρόγραμμα του επιπέδου Β1 ακολουθείτε πρόγραμμα προετοιμασίας εξετάσεων καθώς τα επίπεδα Β1 και Β2 εξετάζονται μαζί.

Μην διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε μαζί μας για ένα ΔΩΡΕΑΝ μάθημα, να μιλήσουμε και να βρούμε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας.