Πανελλαδικές – Δύο σενάρια για αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις μελετάει η κυβέρνηση για το νέο εξεταστικό σύστημα

23-08-17 i- Εκπαίδευση 0 comment

Αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις

Με σύνθημα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θέλει να πάει στην 82η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, σχετικά με το νέο εξεταστικό σύστημα.

Οι επικρατέστερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον υπουργό Παιδείας για την εφαρμογή ενός νέου εξεταστικού συστήματος και πιθανότατα θα συνδυαστούν, είναι οι εξής:1. Εξεταστικό σύστημα δύο κατευθύνσεων: Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών. Μεγαλύτερο εύρος εξεταζόμενης ύλης, αλλά ευκολότερα θέματα. Ενεργοποίηση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Δύο πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου (Έκθεση και Μαθηματικά) και συνυπολογισμός τους με τον μέσο όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων για έκδοση του Εθνικού Απολυτηρίου. Επιπλέον εξετάσεις σε τρία μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στο ανώτατο ίδρυμα ή τη σχολή που επιθυμεί κάθε υποψήφιος.

2. Πρόταση του ΙΕΠ για εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα στη Γ΄Λυκείου από το σχολικό έτος 2019-20. Οι εξετάσεις αυτές μεταφέρονται για το δεύτερο τετράμηνο της Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, με τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε επιστημονική κατεύθυνση και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό των βαθμών του πρώτου τετραμήνου (προφορικές και ενδοσχολικές εξετάσεις), οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Κατά την πρόταση αυτή, μειώνονται τα μονόωρα μαθήματα στο Λύκειο. Το διδακτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες.Leave a reply