Δυσλεξία: Κοντά στη θεραπεία της λένε πως είναι οι επιστήμονες

03-11-17 i- Εκπαίδευση 0 comment

Dyslexia
Στους υποδοχείς φωτός του ανθρώπινου ματιού προσανατολίζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μία παθολογική και πιθανόν θεραπεύσιμη αιτία για τη δυσλεξία.

Σε ανθρώπους με δυσλεξία, οι κυτταρικοί υποδοχείς είναι συμμετρικά κατανεμημένοι και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους είναι ασύμμετρα.

Η συμμετρική αυτή κατανομή των κυτταρικών υποδοχέων και στα δύο μάτια, έχει ως συνέπεια ο εγκέφαλος ενός ατόμου με δυσλεξία να δημιουργεί δύο εικόνες, μια αρχική στο ένα ημισφαίριο και μία δεύτερη, κατοπτρική της πρώτης, στο άλλο, με διαφορά περίπου δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου. Αντίθετα, στον εγκέφαλο μη δυσλεκτικών ατόμων δημιουργείται μόνο μια ενιαία εικόνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ρεν θεωρούν ότι αυτή η ιδιομορφία στη φυσιολογία των ματιών ατόμων με δυσλεξία μπορεί να σημαίνει ότι η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη. Όπως λένε, θα είναι πιθανό η δυσλεξία να διαγνωσθεί με μία απλή οφθαλμολογική εξέταση.

Επίσης, οι Γάλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί μία μέθοδος, η οποία θα διαγράφει τη δεύτερη εικόνα από τον εγκέφαλο και επομένως το αίτιο που προκαλεί τη δυσλεξία.

Αντίστοιχα με το χέρι προτίμησης που διαφέρει ανά άνθρωπο, έτσι έχουμε και ένα κυρίαρχο μάτι, το οποίο στους περισσότερους είναι το δεξί. Όταν πέφτει φως σε κάθε μάτι καταγράφονται δύο διαφορετικές ελαφρώς εκδοχές της ίδιας εικόνας και ο εγκέφαλος επιλέγει τη μία.

Αυτό που ισχύει στους δυσλεκτικούς είναι ότι δεν έχουν κυρίαρχο μάτι, καθώς οι κυτταρικοί υποδοχείς φωτός είναι συμμετρικά κατανεμημένοι, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μπερδεύεται.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Γάλλοι επιστήμονες: «Η έλλειψη ασυμμετρίας μπορεί να συνιστά τη βιολογική και ανατομική βάση της δυσκολίας ανάγνωσης και γραφής. Στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια τους είναι ισοδύναμα και ο εγκέφαλός τους πρέπει διαδοχικά να επεξεργασθεί δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας οπτικής σκηνής». Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που οι δυσλεκτικοί κάνουν συνήθως κατοπτρικά λάθη, π.χ. μπερδεύουν το 6 με το 9 ή το γράμμα b με το d.

Για την επιβεβαίωση της θεωρίας τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED, η οποία αναβόσβηνε με ταχύτητα τόσο μεγάλη, ώστε δεν καθίστατο αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

Εκμεταλλευόμενοι την απειροελάχιστη αυτή χρονική καθυστέρηση δημιουργίας δεύτερης εικόνας, κατάφεραν να την «διαγράψουν» από τον εγκέφαλο των δυσλεκτικών, ενώ διάβαζαν, με θετικά αρχικά αποτελέσματα, ενώ αναμένονται περισσότερες δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της νέας αυτής θεραπευτικής τεχνικής.
theguardian.com, usay.grLeave a reply