Η Αικατερίνη Παπαναστασίου είναι Φιλόλογος (απόφοιτη Ε.Κ.Π.Α.)-Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων της μη Τυπικής Μάθησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ανοικτού
Ιδρύματος Εκπαίδευσης στην Αθήνα (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).
Διαθέτει Μεταπτυχιακό Τίτλο με Ειδίκευση στις Επιστήμες της Αγωγής (ΜΑ «Σπουδές στην Εκπαίδευση» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του
Ε.Α.Π.) και έχει εξειδικευτεί μεταξύ άλλων στη Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία.
Ως Φιλόλογος και Εκπαιδεύτρια Ρητορικής Γυμνασίου έχει απασχοληθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» (Saint Paul), ενώ σε εθελοντική βάση έχει εργαστεί σε Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Θηβαίων, διδάσκοντας μαθήματα του κλάδου της σε μαθητές Λυκείου.
Παράλληλα, εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το 2013 σε προγράμματα που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων). Επιπρόσθετα, έχει απασχοληθεί ως γενική συντονίστρια και υπεύθυνη για την
παρουσίαση και την υλοποίηση διακρατικού προγράμματος ανταλλαγής νέων με διακριτικό τίτλο BEST – “Boosting Education and Employment Shared Trails” (Erasmus+) το 2018, το οποίο εντάχθηκε στον κατάλογο καλών πρακτικών για την τριετία 2016-2018 από την εθνική ομάδα συντονισμού Erasmus+. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε σημαντικά τη διαδικασία Learning to Learn που προωθεί περαιτέρω την προθυμία για εκπαιδευτική ψυχαγωγία και δεξιότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διασύνδεση επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
Οι εισηγήσεις της και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εφαρμογή της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας, στη Διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και στην κατασκευή Τρισδιάστατων Μοντέλων μάθησης για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.
Όραμά της να συμβάλλει από τη θέση εργασίας της στο να διαφοροποιηθεί η διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και να συμβάλλει στη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας.